Разходки, размисли и кратко меню за седмицата

Здравейте!
Изминалата седмица беше толкова пълна откъм задачи и събития, че често сутрин отлагах алармата с 30-60 минути и - съответно - блога също остана отложен.
От дете пиша най-спокойно рано сутрин. Затова и сега, когато реших да водя този блог, добавих още половин час към деня си, като навивам алармата за половин час по-рано от обичайното. Чувствам се много добре - така имам рано свършена задача, имам достатъчно време за мен и за Словото. Но изминалата седмица ме изтощаваше до край, подгони ме коварно безсъние и сутрините станаха трудни. Сега, след уикенда, нещата започнаха да се нормализират. В края на седмицата ще пътуваме за 3 - 4 дни и вярвам след тази кратка почивка наистина да нормализирам ритъма си.

През седмицата ходихме на гости, вкъщи идваха на гости... децата на няколко пъти лягаха доста по-късно от обичайното и много се забавляваха. В събота сутрин ходихме в Националния Исторически Музей.
Имаше много забавна експозиция - "Скрито - покрито" - за бельото на българката през вековете! Това, което ми направи голямо впечетление, беше надпис, публикуван като съвет към дамите от едно време "Ако сте леко анемична и сте гладували, за да пазите линия, хапвайте захар  - от нея не се пълнее!" Милите, излъгани дами! Дано не са слушали този съвет! Изтръпвам само при мисълта за онези най-ранни реклами на Кола, в които напитката се рекламира от дечица, по-малки от моя Мати... Затова и сега често размишлявам за всички тия ултра-модерни супер-здравословни супер-храни - притеснявам се да ги предлагам на децата, честно. Не съм експерт и не разбирам повечето от модерните течения - а всички новаторски здравословни съставки, които не познавам, не мога и да разчитам какво ще ни донесат. Затова залагам на местно и сезонно - ключът (според мен) към полезната и същевременно наслаждаваща храна. Миналата седмица правих проста салата от ряпа и зелени доматчета, но именно това, че е сезонна, някак си те настройва правилно и те кара да се радваш на есента и на прииждащите най-любими празници на света!


Друго, което ми направи впечетление в Националния Исторически Музей, беше естетиката във възтановката на Възрожденското училище. Стаята беше изключително спокойна като тонове, някак натурална и успокояваща. Колко далеч са прекрасните масивни дървени пейки и маси от днешните талашитено-метални столове... И повярвайте ми, естетиката е едно от най-важните неща, чрез които сетивата се настройват правилно (или съответно неправилно) за работа и учене. Сравнете интериора на скандинавска монтесори детска градина и американска или българска детска градина - колкото повече пластмаса и шарени цветове, толкова по-пренаситено става детето и му е по-трудно да възприема.

Последно - в музея още веднъж си припомних нещо, за което размишлявам напоследък. Имаме уникална занаятчийска история - керамиката и везбата са само малка част от изключително ценните занаяти, които са дали безброй майсторски шедьоври. И всичко това стои там, по музеите, в Етъра и тук-там в някоя етно-къща за гости. Интернет е пълен с обяви на търсещи работа млади хора, които (без никакъв опит и познания) искат 1500 лв начална заплата и не биха помръднали пръста си за по-малко. Хиляди майки, които се чудят как да дозакрепят бюджета по време на майчинството. Хиляди възрастни хора, които си отиват, без да са предали знания, умения и майсторлък за занаяти, които могат реално да изкарат много повече от 1500 лв заплата на месец. Къде се къса нишката? Наистина ли професия с 10 часа седене пред компютър е много по-ценна от няколко часа на грънчарското колело? По-срамно ли е да шиеш, вместо да си мениджър продажби в голяма компания? На умения и история ли трябва да учим децата си, или на безброй факти и съдържание, достъпни изцяло в Гугъл? Много ли дойдоха тез риторики рано в понеделник сутрин?

Ок, може би е време да се спра и просто да завърша с менюто за седмицата. Този път отново кратичко, тъй като - както написах - ще готвя само до четвъртък:)

ПОНЕДЕЛНИК
З: Филийки с лютеничка, плодове
О: Яйца, зелен боб, салата
П: Кисело мляко с бисквити
В: Кюфтенца по цариградски и задушени зеленчуци

ВТОРНИК
З:Плодово смути, препечени филийки с масло
О: Чили кон карне
П: Крем-карамел с тиква
В: Печени сандвичи с кашкавал

СРЯДА
З: Плодово смути, яйца
О: Риба на скара, салата с маслини
П: Кисело мляко, плодове
В: Макарони със сирене

ЧЕТВЪРТЪК
За закуска и пътуване:
Солен кекс със сирене
Солети
Плодове - нарязани в кутия

Коментари