Ден 8 от Юлското ни предизвикателство - гъсенички!

Гъсеничките са просто прекрасни - движат се забавно, трансформират се във прекрасни пеперуди и са интересни за изучаване. Децата обичат да намират по някоя и да я наблюдават с изумление. Искрено се надявам когато поотраснат още малко, да успеем да хванем някоя и да видим целия процес по трансформацията, но засега просто ги оставяме на някое свежо зелено листенце.

И така,
днес четем: The verry hungry caterpillar.
Класика в детските книжки, с добавено сензорно усещане с малките дупчици в книжката, чрез които детето може да проследи пътя на гладната гъсеничка. Ние я четем на английски, тъй като е много полезна за научаване на дните от седмицата, наименованията на много храни и броенето. Ако искате да се позабавлявате, слушайки я на английски, можете да я видите тук. Видеото е с ненатрапчива анимация, следене на текста и ясна дикция, полезно за слушане от учещите английски език.

Днес играем: "Сглоби гъсеницата" на Хаба
Играта е подходяща и за най-малките играчи, вече и Тереза (2г.) започва да я разбира, да изчаква реда си и да избира цветовете. Всеки играч започва с личице на гъсеничка. Има шест различни цвята сегменти. Играчът, който е на ред, хвърля зарче с цветове. Ако му се падне цвят, който няма, той взима сегмент в този цвят и го добавя на своята гъсеничка. Ако хвърли цвят, който вече има, той пропуска реда си. Първият, който успее да подреди гъсеничка с всички сегменти в различни цветове, печели. Играта продължава десетина минути дори с четирима играчи, много подходяща за учене на цветовете. При това е много подходяща за път и игра навън, защото е в много удобна метална кутия. Както винаги, игрите на Хаба са с много мисъл за дечицата и носят редица преимущества.

Днес правим: познайте! Да, гъсенички!
Използвахме бяла хартия, която разделихме на ленти с линия и оцветихме всеки сегмент в различен цвят. Изрязахме лентите и сглобихме гъсеничките по традиционния начин, по който се правят и празничните гирлянди-верижки. Залепяме първата лента на кръгче, следващата промушваме през миналото кръгче и след това залепяме и т.н., колкото пожелаем. На последното кръгче нарисувахме личице и добавихме антенки. Упражнението беше сложно за двегодишната ни участничка, но приятно и забавно за батковците.

Бонус: Гъсенички за принтиране.
Можете да си ги свалите (при това на няколко различни езика) от ТУК. Между другото, в сайта има и множество забавни и полезни материали за принтиране.
В оригиналната публикация се използват с помпони, които се нареждат върху числата. Ние ги използваме с пластилин, защото той добавя допълнително сензорно усещане, а и подпомага заздравяването на малките мускулчета, които трябва да натиснат всяка точица, за да се залепи. Забравих да добавя - нашите са ламинирани, благодарение на което могат да се използват с пластилин или изтриваем маркер и после да се почистят лесно.

Коментари