Ден 4 с барбарони и трансформации!

Децата много обичат барбароните! Обичат смешните им имена, забавните картинки и как те успяват винаги да се превърнат в нещо различно, за да помогнат или да снабдят някаква нужда. Освен това всеки от тях е различен, със собствени таланти и особености. От както издателство "Фют" започнаха да преиздават историите, вкъщи се сдобихме с добро количество книжки. Аз - признавам си - често намирам историите за повърхностни и нелогични, а решенията на конфликтите понякога са ми откровено дразнещи, но в тези моменти се старая да поговоря с децата - какво мислят, какво би било логично и как те самите биха завършили историята. Когато срещнем някакъв логически проблем в книжките, се опитваме да го обсъдим от гледна точка на изграждане на критическо мислене, а не толкова за проста критика към дупките в сюжета. Затова намирам книжките за полезни. А и наистина харесваме илюстрациите им!

И така, 
Днес четем: Барбароните и дървото
Приключението на барбароните започва с търсене на къпини, преминава през местене на дърво и изграждане на островче в езерото и завършва - както винаги при тях - с празник до зори:) Хубавите илюстрации отново леко компенсираха странностите в сюжета, а щом има спасителна операция и нещо, което прилича на багер, моите момчета са спечелени. 

Днес правим: Барбарони от пластилин
Много забавно занимание, понеже после се опитваха да ги превърнат в различните неща от книжката. Тереза особено много хареса човечетата и не искаше да се разделя с тях, затова направихме повечко и й дадохме няколко, с които да играе. В крайна сметка забравихме да ги приберем и поизсъхнаха, но ще направим отново. Вики (на когото сега му се клатят 2 зъба!) много искаше да направи своя барбарон със зъби - обяснението защо синият изглежда леко свиреп...

Днес играем: "Въображение" на PlayLand
Това е българска версия на забавна игра, подобна на асоциациите. Реших, че е близка до барбароните, понеже самите ние се трансформираме в различни неща, за да играем. Играта е с включени множество карти - изтегляш и трябва да обясниш думата на картинката. Според движението на пионките може да се паднат няколко варианта - обяснение само с ръце, обяснение без звуци и обяснение със звуци. Забелязах, че децата стават постепенно добри в тази игра. Първоначално просто се опитваха да изиграят картинката, без да мислят как другия ще я познае. Постепенно започнаха да обмислят, да търсят специфични неща и звуци, да имитират. Играта е много забавна и полезна, посмяхме се сериозно и със сигурност ще повторим отново. 

Толкова от нас за днес, барбароните вече са паркирани по леглата, а утре ни чака любимата математика!

Коментари