Ден 3 от юлското ни предизвикателство - пиратски ден!

Ахой, приятели!
Днес при нас беше пиратски ден!
Важно е да спомена, че моите деца възприемат пиратите като забавни чичовци с шапки и черни превръзки на очите, които говорят смешно и се возят на кораб. Цялата работа с кражбите, нападенията и убийствата им е тотално непозната, та не ги ограбва от забавлението. Освен това напоследък вкъщи се насъбраха книжки, в които по един или друг начин участват пирати, та решихме и тях да включим в тематичните ни дни!

Днес четем: Най-смешните приказки: Пиратите, издателство Фют

Книжка, подходяща според мен за по-големите любители на пирати (6-7+), тъй като на по-малкия ни читател му идва дълго и с някои по-сложни думи и връзки. Затова пък Вики се забавляваше искрено с кораба "Пурпурната пъпка" и със злощастната съдба на пиратите-изгнаници на самотен остров без съкровище. Освен това обогати речника и започна да разбира кое е палуба, кое - мачта и т.н.

Днес играем: "Каруба Джуниър", на Хаба

Хаба е една от любимите ни фирми-производители на игри и играчки, а "Каруба" е една от любимите ми игри, затова и съвсем очаквано "Каруба Джуниър" ни спечели с прости правила и забавна игра, която се получава всеки път различна. Идеята на играта е тримата изследователи да прокарат път до трите съкровища, преди пиратският кораб да стигне до брега. Играта е много подходяща и за по-малки дечица, защото е кооперативна - те винаги могат да се включат, като подават плочки, местят пиратския кораб или дървените фигурки на изследователите.

Днес правим: пиратски кораби от кухненски гъби.
Ако едно занятие у дома включва вода под каквато и да е форма, то гарантирано ще е хит. Така и с пиратските кораби, които бяха елементарни за изпълнение, но успешни за игра. Гъба, дървена шпатула и "платно". При нас корабите скоро останаха без платна, понеже ги бяхме направили от хартия, която се разпадна от водата. Това явление предизвика големи вълнения и крясъци "Виииж, останки от кораби!!!" После имаше морска буря, някои кораби потънаха, други по-късно бяха засипани с пясък... Но важното е, че креативната част беше изпълнена и я пишем успешна!

Ще се радвам да споделите и вашите любими занимания, свързани с вода и кораби:) Междувременно ние утре продължаваме на барбаронска тема!

Коментари