Юлското ни предизвикателство: Ден 1

Това е първото ни (цяло) лято в Пловдив и - да ви кажа честно - топличко си е! Дните вече за дълги, разходките са изместени за по-рано сутринта и вечерните часове, а по средата на деня имаме голямо парче време, което искаме да оползотворим качествено. Затова реших да разнообразя лятната ни учебна програма с едномесечно предизвикателство: всеки ден една книга, една настолна игра и нещо за изработване. Ще се опитаме трите да са обвързани по някакъв начин, но предполагам, че не винаги ще се получава. Ще споделяме своите предложения и занимавки тук, пък може да е полезно за някой!

 За първия ден на Юли избрахме една от любимите ни теми - АВТОМОБИЛИТЕ! :)

Днес четем: Как къртичето си направи автомобилче 
Забавното ни откритие в библиотеката от миналия месец. Книжките на Едуард Петишка и Зденек Милер от поредицата за Къртичето носят чара на старите детски книжки с хубави илюстрации и леки за четене текстове, напълно подходящи за малки деца. Къртичето се опитва да си построи автомобилче - Бибитко - и да обикаля с него града, да е както другите коли. Да, текстът не е особено дълбок и не води към проникновени дискусии и осезаемо личностно израстване, но книжката е забавна за децата, лесна за разбиране и същевременно достатъчно дълга, за да задържи и развие вниманието на детето. При нас дори двегодишната ни госпожица издържа до край четенето на книжката и с радост повтаряше "Бибитко" всеки път, щом го прочетем.

Днес играем: Rivers, Roads and Rails
Това е семпла, но изключително успешна у дома настолна игра, която обичаме да играем вкъщи. Слагаме плочки с различни участъци - реки, пътища и релси - като трябва да внимаваме какви са участъците на миналите плочки. Играта е добре да се играе на пода, тъй като заема доста място и приема неочаквани форми и завои:) Както се вижда по снимката на кутията ни - доста сме я играли, а и е пребивавала в приятели не веднъж - особено момчетата много обичат играта, независимо дали ще играят по правилата или просто ще я редят като пъзел.
За онези, които искат да разберат повече за играта, ето и линк към мое ревю в Big Box Gamers.


Днес правим: Апликация "Пламъчко"
Пламъчко е един от много уважаваните у дома персонажи, а щом има и включено лепило, че и ножици, значи проектът ще е МНОГО успешен. Правилно предположих! Ето и линк към оригиналната публикация, от която видях идеята. Проектът е много лесен - всички части изрязахме от цветни хартии, само нямахме черна. Затова очертахме кръгове с чаша и ги оцветихме с маркери, за да направим гумите и очите. После допълнително рисуваха и писаха (персонализираха :)) апликациите с подписи, усмивки и най-вече драскане.

 И нещо допълнително - книжка за правене на автомобили, от издателство "Фют". Количките са много забавни и не особено сложни за изработка, но не са предвидени гуми. В упътването пише да използваме коркови тапи, но тъй като у нас не се намират такива, използвахме пластмасови капачки. Така количките се получиха, а и гумите се въртят.


Ще се радвам и вие да споделите - какво четете, на какво играете и какво творите заедно по време на юлските горещи градски следобеди? Ние продължаваме утре с още една любима тема у дома - Човешкото тяло!



Коментари